Hoe gaat het met Broeder Andrew in coronatijd?

Hoe gaat het met Broeder Andrew in coronatijd?

“Het voelt alweer een eeuwigheid geleden sinds ik jullie voor de laatste keer in Nederland heb ontmoet. Er is zoveel gebeurd in die tijd en ondertussen lijkt de wereld te zijn veranderd in een stadium van groot drama en tragedie, en tegelijkertijd ook met grote vrijgevigheid en vriendelijkheid.

Hier in Salt werken we aan een nieuwe kantoorruimte. We hopen snel de mogelijkheid te krijgen om te kunnen verhuizen naar de nieuw gerenoveerde en herstelde kantoorruimte. Ook mag ik een nieuw teamlid verwelkomen: Majd, een jonge Amerikaans-Jordaanse die nu werkt als office manager. Hij heeft veel administratieve ervaring en ik hoop dat hij de Salt-manier van leven oppikt. Ook zoeken we de samenwerking met Jason, een Amerikaanse collega en 3D-printspecialist.

Ik ben enorm dankbaar voor de goede gezondheid en dat we tot nog toe Corona vóór blijven. Om me fit te houden, loop ik mijn dagelijkse rondje tussen mijn huis en mijn kantoor. Soms loop ik een rondje door de stad om boodschappen te doen en ondertussen mensen te zien en gedag te zeggen tegen vrienden.

Een andere dagelijkse bezigheid is een oud en vervallen traditioneel gebouw te restaureren. De eigenaar heeft mij gevraagd om de restauratie te doen vanwege mijn ervaring (eigenlijk een hobby). Ik was daar eigenlijk heel blij mee om mijn restauratiewerkzaamheden weer op te pakken samen met mijn goede vriend en collega Ramadan. Ramadan is een alleskunner en een ervaren bouwer uit Egypte.

Corona in Salt
Salt is eigenlijk een groot dorp waar iedereen elkaar kent, wat betekent dat de autoriteiten soepeler kunnen zijn dan in andere plaatsen. Ze zullen snel genoeg weten wie een loopje neemt met de regels. Vrijdag is totale afsluiting en mag je jezelf niet buiten laten zien. Moskeeën en kerken zijn gesloten en georganiseerde religieuze eredienst in groepen is taboe. Je hoort de gebeden van de minaretten en sommige kerken zullen de klokken luiden, maar dat is alles. Bruiloften zijn afgelast, het moeilijkst van alles, voor begrafenissen is het aantal bezoekers dat mogen condoleren beperkt. De avondklok is vanaf 18:00 uur.

Natuurlijk worden mensen ongeduldig en nerveus, maar er zijn ook hoopvolle dingen te benoemen. Kleine buurtwinkels voor voedsel en benodigdheden en apotheken werden opengehouden, en sinds een paar dagen openen ook langzaamaan grote supermarkten en winkelcentra. Overdag kon je overal naartoe lopen, sociale afstand houden en een masker dragen, maar indien nodig kon je een speciale vergunning voor je auto aanvragen. Nu mogen auto’s – de ene dag even nummers en de andere dag oneven – vrij bewegen binnen de provincie, maar niet daarbuiten. Voor noodgevallen bel je de politie of het leger, en elk district en elk bevolkingscentrum heeft één goed uitgerust ziekenhuis dat klaarstaat.

We zijn enorm trots en blij dat de koning zijn voet bij stuk heeft gehouden en heeft besloten wat te doen. Op een bevolking van 9,5 miljoen, met 2 miljoen vluchtelingen en ontheemden, en duizenden die nog in kampen leven, hebben we zo’n 460 infecties opgelopen en de afgelopen 4 dagen geen nieuwe gevallen. 367 hersteld en 9 doden. Ik heb mensen horen zeggen dat deze cijfers niet kloppen, maar ik weet dat dit land geen geheimen kan bewaren. Natuurlijk zijn deze vergrendelingen ellendig, maar godzijdank werkt de aanpak.

Warme groet, 

Broeder Andrew.”