Broeder Andrew overleden

 

Lieve mensen,

Diep verdrietig laten we weten dat Broeder Andrew donderdag 1 oktober op 71-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een ongeluk bij zijn bouwwerkzaamheden. Samen met zijn assistent Majd is hij door een oud balkon gezakt en kort daarna overleden. Majd kwam zwaargewond in het ziekenhuis.

Onze gedachten gaan uit naar familieleden en vrienden van deze zo kleurrijke man. Hij stond nog volop in het leven, ook al was hij de zeventig gepasseerd. ‘Nog 10 jaar’, had hij laatst gezegd. ‘Ik hoop dat de Almachtige me die tijd geeft’. Tijd, om zijn missie voor Doven en doofblinden vorm te geven. Tijd om verhalen te delen over zijn intense levensreis als priester, waarin hij zichzelf liet zien als liefdevolle (geestelijke) ‘vader’ voor velen.

Wat heeft hij er altijd naar verlangd om zijn Broer te mogen zien, timmermanszoon, ‘naamgenoot’, volgeling van het Kruis. Wat hebben ze elkaar veel te vertellen! En wat zal hij blij zijn om broers Leo en Roger weer te ontmoeten. Het Koninkrijk waar hij vol van was, is nu even vol van hem.

Die 10 jaar was teveel gevraagd. Of was het teveel gevraagd van hem? Broeder Andrew is zijn weg gegaan met Hem. En wat voor een weg! Onverschrokken, bijna roekeloos zoals hij gediend heeft. Met dezelfde roekeloosheid als de Vader werkte aan zijn genadeplan, werkte Broeder Andrew aan zijn taak. Duizenden heeft hij geholpen, leven gebracht, hoop, richting.

Zijn bouwwerkzaamheden stelden hem in staat een kantoor te huren voor zijn verdere werk. Hij wilde publicaties maken, gehandicapte kinderen helpen en zijn kennis inzetten om anderen dat te laten doen. Dat juist op de bouw er plotseling een eind komt aan zijn leven is extra wrang. Het was zijn lust en zijn leven… en werd uiteindelijk ook zijn dood.

Dus dit was het? Nu stopt het? Even herkennen we onszelf in de discipelen die onthutst en verward waren na de dood van Jezus. En toen kwam de opstanding! Nee, Broeder Andrew staat niet meer op. Dat hoeft hij ook niet. Want hij was zelf het verhaal niet. Het stopt niet bij hem. Maar zijn verhaal gaat verder. Want het is Gods verhaal. En in dat verhaal mogen we zelf meedoen.

De nalatenschap van Broeder Andrew is groot. In welke vorm dit kan worden gedeeld is nog een vraag. Dat het moet worden gedeeld, staat vast. Laten we de tijd nemen om verdriet te hebben over het verlies van onze vriend, dappere priester, eigenwijze levenskunstenaar en onverschrokken volgeling van het Kruis. Om daarna aan de slag te gaan, zingend in ons hart één van zijn lievelingsliederen:

Open my eyes, Lord
I want to see Jesus
to reach out and touch Him,
to know that He loves me
Open my ears, Lord
Teach me to listen
Open my heart, Lord
I want to see Jesus

Vertaling:
Open mijn ogen, Heer
Ik wil Jezus zien
zodat ik Hem kan aanraken
en weten dat Hij van me houdt
Open mijn oren, Heer
Leer me te luisteren
Open mijn hart, Heer
Ik wil Jezus zien

Namens het bestuur van Stichting The Carpenter’s Son en zijn nicht Judith,

André, Tom, Christine, Ronald, Nellie en René

broeder andrew wijzend naar het kruis

“Het Koninkrijk waar hij vol van was, is nu even vol van hem.”