Mooie ontmoetingen

Bestuursleden Fred Doeze Jager en René Kolsters (en zijn zoon Thomas) van stichting The Carpenters’ Son zijn eind juni 2021 afgereisd naar Jordanië voor projectoriëntatie en gesprekken met het huidige netwerk. Hieronder het derde reisverslag:

In de periode dat Broeder Andrew bij het Holy Land Institute for the Deaf (HLID) werkte, heeft hij vele jaren samengewerkt met Khadideh. Zij was 12 jaar hoofd van de doofblindenafdeling van het HLID. We ontmoetten elkaar in Salt. We kregen een Arabisch ontvangst van haar en haar broer met koffie en de daarbij horende Arabische gebruiken. Toen we dachten aan het gesprek te beginnen, stond er eerst een heerlijke maaltijd klaar met alles erop en eraan: eigenhandig bereid door hun moeder. Alles vers, zelfs de melk. Kip eten zonder bord en bestek is overigens best een uitdaging.

Op dit moment werkt ze met verstandelijk beperkten, maar ze wil dolgraag verder met het helpen van doofblinden. Ze heeft daar ideeën over, maar ze heeft wel hulp nodig. Het waren vruchtbare gesprekken en er is zelfs muziek gemaakt op de Jordaanse ‘oud’ (spreek uit: oet – een soort luit).

Persoonlijk assistent
Vanuit Salt zijn we doorgereden naar Zarqa. Daar woont Majd, die daar een huis heeft van zijn familie Kawar. Zijn vader was vroeger voorganger en een vriend van Broeder Andrew. Majd’s vader is destijds met zijn familie naar Amerika geëmigreerd. Maar sinds een jaar of twee woont Majd weer in Jordanië. Hij is met Broeder Andrew in contact gekomen – die hij al vanaf kleins af aan kende – en heeft hem als persoonlijk assistent ondersteund bij zijn werkzaamheden. Daarbij heeft Majd veel geleerd over de diverse werkgebieden.

Majd was samen met Broeder Andrew bezig met voorbereidingen voor renovatie van een oud gebouw in Salt dat bij een kerk hoort. Toen ze samen op het balkon stonden, stortte de constructie in en vielen ze naar beneden. Majd was zwaargewond. Broeder Andrew was er nog slechter aan toe en kon alleen naar adem happen en overleed kort daarna in het ziekenhuis.

The Carpenter’s Son heeft Majd eenmalig financieel gesteund gedurende zijn herstel van het ongeval. Inmiddels krabbelt Majd weer op, al heeft hij nog wel last van zijn rug en ledematen. Maar hij geeft aan veel geleerd te hebben van Broeder Andrew. Hij wil zoveel mogelijk voortzetten van wat hij deed.

De komende dagen zullen nog meer gesprekken volgen. We krijgen stukje bij beetje een beeld van de eventuele mogelijkheden. Als bestuur gaan we daar de komende weken mee verder. Uiteraard houden we u daarvan op de hoogte.”

Khadideh

“We krijgen stukje bij beetje een beeld van de eventuele mogelijkheden”