Project Tolken Gebarentaal: “We beginnen klein”

Hoe begin je met een complex project, zoals het opleiden van tolken Jordaanse Gebarentaal in Jordanië? Ons antwoord? Klein en lokaal! De Jordaanse Dove gebarentaalspecialist Ahlam heeft ons vorig jaar gevraagd of we samen kunnen werken om het niveau van tolken Jordaanse Gebarentaal te verbeteren. Daar hoort natuurlijk ook goed opleidingsmateriaal over de Gebarentaal bij.

Ahlam is afgelopen zomer bijna een maand in Nederland geweest om kennis op te doen van Nederlandse organisaties voor Doven. Ze heeft ook een aantal dagen meegelopen met de 4-jarige opleiding Tolk Nederlandse Gebarentaal. En ze krijgt inmiddels ondersteuning van Bernadet (horend), eveneens uit Nederland. Zij is een specialist op het gebied van Jordaanse Gebarentaal en heeft veel projectervaring in het buitenland. Ze heeft ook jarenlang gewerkt in de school waar Ahlam ook tot voor kort werkte.

In september is Bernadet een week in Jordanië geweest om samen met Ahlam kleine concrete stappen te zetten. Zo is Ahlam begonnen met het opnemen van de eerste 20 gebaren, die direct online beschikbaar gemaakt worden, wat ook kan dienen als lesmateriaal. De bedoeling is om zo ruim 5.000 gebaren beschikbaar te maken. Dit concept willen we voorleggen aan de Jordaanse Hoge Raad voor de Rechten van Mensen met Beperkingen, zodat we samen volgende stappen kunnen zetten, met een breed politiek en maatschappelijk draagvlak.

Ahlam maakt gebaren in studio
Ahlam neemt de eerste 20 gebaren op

Ahlam en Bernadet hebben ook diverse gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van Jordaanse organisaties die eveneens bezig zijn met het versterken van de positie van Doven in Jordanië. Dat betekent voor ons: zoeken naar samenwerking! Dit is een jarenlang traject. Maar we hebben al mooie stappen gezet, mede door jullie steun. Dank daarvoor!

Ahlam en Bernadet aan het werk
Ahlam en Bernadet aan het werk
Ahlam maakt gebaren in studio

“We beginnen klein.”