Podcast: Kerstfeest

Dit is de eerste podcast van The Carpenter’s Son. De podcast wil vertellend een beeld vormen over het leven en het werk van Arie de Carpentier, in het Midden-Oosten bekend als Broeder Andrew. Broeder Andrew heeft 50 jaar gewoond en gewerkt in het Midden-Oosten.

In deze podcastserie ‘Gebaren van God’ is interviewer en verteller Fred Doeze Jager in gesprek met René Kolsters, co-auteur van het gelijknamige boek. In deze podcast praten ze over het verhaal ‘Kerstfeest‘. 

Rene: “Ik had de gedachte dat er een kerststal zou moeten zijn, midden in een weilandje, met diertjes eromheen. Maar Broeder Andrew heeft het me laten zien. Ik stond met hem daar, in een grot. Een grotwoning. Daar zag je ook een plek waar dieren hadden kunnen zitten. En daar ging een plateautje zo omhoog. Dat is een plek waar mensen konden zitten. En toen vertelde hij tegen mij: “Dit is de plek van het kerstverhaal”.”

In het verhaal over Kerst beschrijft Broeder Andrew  geanimeerd het Kerstverhaal vanuit een Midden-Oosterse context. En dat kan niet méér actueel zijn dan tijdens deze Kerstdagen. Dit jaar zijn we met Kerst meer dan ooit gebonden aan huis. We zullen niet in de kerk zitten en samen ‘Ere zij God’ zingen. We zitten thuis, in onze eigen huiskamer. In het verhaal wordt duidelijk dat Jezus niet werd geboren in een stal. Hij werd geboren in een benedenverdieping in een soort grotwoning. Broeder Andrew schreef daar het volgende over:

“Jezus koos voor een totaal onbetekenende plek in het universum, omringd door familie in de woonkamer van een gemiddeld huis, of misschien in een arm huis dat was gemeden door de vroege bezoekers en familieleden. In de woonkamer van jouw huis, in jouw familie, in jouw dagelijks leven, in onze harten is het waar Hij vandaag wil worden geboren! Wedergeboren dus, precies daar waar wij zijn! Dat is het wonder van Kerst!”

Beluister hieronder de allereerste podcast van The Carpenter’s Son: ‘Kerstfeest’:

donkey

“In de woonkamer van jouw huis is het waar Hij vandaag wil worden geboren”